Shadow

İslam’da Meşru Olmayan Kazançlar

İslam’da Meşru Olmayan Kazançlar

Sevgili Okuyucularım, insanlığın ve ahlakın başını büyük sıkıntılara sokan üç büyük bela vardır: Bunlar; içki,kumar,zina. Bu üçü de maddi hayatımızı sömüren ve manevi hayatımızı kemiren bizi bizden ayıran kıymetli vakitlerimizi heba eden baş düşmanlarımızdır.

Kumarla, mal itlaf (telef) olur. Vakti israfla heba (boş yere harcamış) olur. İradesi zayıf mü’minin bu yolda kazancı da haram olur.

Haram kazanç; hile, düşmanlık ve kin demektir. Evet kumar bir felaket tuzağıdır. Tutulanların kurtulması pek müşküldür. Mahvolan servetler, yıkılan yuvalar, boynu bükük kalan masum yavrular. Bu gibi bataklıklardan uzaklaşıp insana, insanca yaşamayı, ölmeyi öğreten İslam dini, içki ile kumarı, Hicri 3.yılında Maide Suresinin 90-91.Ayetleriyle kat’i surette yasaklamış ve haram kılmıştır.”Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikilitaşlar (putlar) ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz.” “Şeytan, şarap ve kumar yolu ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak isityor. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?” ayette kumar ve şarabın birlikte zikredilmesiyle, kumar, şarabın kardeşi ve arkadaşı olarak belirlenmiştir. İslam kumarı yasaklarken ,götürdüğü sonucu hedef almıştır. Diğer taraftan, Müslümanın kazancı, şansa ve tesadüfe bağlı olmayıp çabasının ve alınterinin ürünü olmalıdır. Vennecmi Suresinin 39.Ayetinde “İnsanın yararına olan, yalnızca kendi öz gayretinin sonucudur.” buyurulmaktadır.

Başkalarının mallarını meşru (helal) olmayan yollarla almak ve yemek haramdır. (Bakınız,En-Nisa:4/29).

Aslında oyunda kaybedenin içinden pek razı olması mümkün değildir. Başkasının malını hak etmeden, emek vermeden ve alınteri dökmeden elde etmenin helal olduğunu kim söyleyebilir.

Şans oyunlarında ise aklımıza milli piyango, spor toto, sayısal loto, at yarışları, kazı kazan ve iddia gibi şans oyunlarından, alın teri olmadan, kazanılan paraların insanın sağlığını olumsuz etkilediğini psikiyatri uzmanları söylemektedir.

Bir emek karşılığında hak edilerek kazanılmamış paraların er veya geç sahibine hüsran ve felaket getireceği büyükler tarafından ifade edilmektedir. Gazeteci Serdar Arsevin’in Diyanet İşleri Başkanlığına yönelttiği şans oyunları ile ilgili yazıya, 23.12.2005 tarihinde Başkanlık şu cevabı verdi: “ HER TÜRLÜ BAHİS VE ŞANS OYUNLARI” Kur’an-ı Kerimin yasakladığı kumar kapsamındadır.

Sonuç olarak kumar ve şans oyunlarının taraflar arasında kin, nefret ve düşmanlığa yol açması kaçınılmazdır. Bununla beraber toplumsal yaralar doğuracağı facialar gün gibi açıktır.

Bütün bunları gören, bilen ve üzerinde fikir yorabilen kişilere Kur’an ifadesiye şöyle sormak gerekir: “ARTIK (bunlardan) VAZGEÇTİNİZ DEĞİL Mİ ? ”

Selam, Hüda’ya tabi olanların üzerine olsun.

Muzaffer Coşkun

Bir cevap yazın