Shadow

Cami Adabı

Camilerimiz ibadet için toplandığımız mübarek mekânlardır. Âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerde cami, “mescit” kelimesiyle ifade edilmiştir. Mescitler Allah’ın evleri ve yeryüzünün Allah’a en sevimli mekânlarıdır. Camilerimiz huzur yuvası, terbiye mektebi, ilim ve irfan ocağıdır.

 

Camilerde uyulması gereken bir takım âdâp ve erkan vardır. Camiler nizam ve intizam yeridir. Her şeyden evvel bu mukaddes mekanlara uygun ve temiz kıyafetle girilmelidir. Elbise ve özellikle çorap temizliğine dikkat edilmelidir. Etrafı rahatsız edici kokulardan uzak durulmalı, ziyaret maksadıyla da olsa tesettüre riayet edilmelidir.

 

Camiye abdestli girmeye özen gösterilmeli ve girerken “Allahümmefteh lenâ ebvâbe rahmetike”  mealen “Allah’ım bize rahmet kapılarını aç”  diye dua edilmelidir. Camiye girildiğinde, kerahet vakti değilse, iki rekat tahiyyatü’l mescid namazı kılınması Peygamberimizin uygulaması ve tavsiyesidir.

 

Kadın ve çocuklarımızı camiye teşvik edip vaaz ve nasihatten istifade etmelerini sağlamalıyız. Peygamber Efendimizin uygulaması böyle idi. Çocuklarımızı camiye alıştırıp onlar için sosyal faaliyetlerde bulunulması gerekir. Camide azarlanan, kovulan veya fiziksel şiddet gören çocuk cami cemaatini ‘kaba’ ve ‘duygusuz’ olarak tanımlar.  Bu önyargı dine karşı da yaygınlaşmaya başlarsa, yetişkinlik döneminde dine soğuk durabileceği hesap edilip bu gibi hareketlerde bulunanları uyarmalıyız.

 

Camide kaşları çatık ve kendisine ters davranan biri ile karşılaşan çocuk cami ve din kavramlarını kendi dünyasında kaşları çatık o kişi gibi algılar. Yedi yaşından önceki çocukların seslerinin “gürültü” olarak değil, sanki bir “melek” cıvıltısı gibi algılanması gerekir. Cemaatin bu konuda titiz davranıp çocuklara karşı saygısızlık etmemesi gerekir.

Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde : “Biriniz güzelce abdest alıp sırf namaz kılmak için camiye gelirse, camiye varıncaya kadar attığı her adım için bir sevap verilir, bir günahı da silinir. Camiye girdiği zaman, namaz için beklediği sürece, namaz kılıyormuş gibi sevap kazanır. Kimseye eziyet etmezse, abdestli olursa, melekler onun hakkında, “Allah’ım! Bu kulunu bağışla, ona merhamet et ve tövbesini kabul et” diye dua ederler.”

 

Camiye saygıyla ve dua ile girdiğimiz gibi ayrılırken de şu duayı okuyalım:“Allahümme innî es’elüke min fadlike” mealen “Allahım senden iyilik ve güzellikler istiyorum”

 

Son Cümle: Câmiler her yaştaki müslümana hitap eden bir nevi mekteptir.

 

Selam Hüda’ya tabi olanların üzerine olsun.

 

Bir cevap yazın