Shadow

Almanya’da Öğretmenlere Uygulanan Başörtüsü Yasağı İnsan Hakları İhlali

Almanya’da öğretmenlere uygulanan başörtüsü yasağı insan hakları ihlali

Almanya’da memurlara ve öğretmenlere uygulanan başörtüsü yasağı insan hakkı ihlali olarak değerlendirildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) ‘Tarafsızlık Adına Ayrımcılık: Almanya’da Öğretmenler ve Memurlar İçin Başörtüsü Yasağı’ adlı raporunda Almanya’nın bazı eyaletlerinde uygulanan “dinî sembollerin taşınmaması” yasağının ayrımcılık olduğu savunuldu.

Başkent Berlin’de açıklanan raporla ilgili konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Avrupa ve Orta Asya sorumlusu Haleh Chahrokh, bazı eyaletlerdeki yasaların açık bir şekilde başörtüsüne karşı olduğunu ve kadınları meslekle inanç arasında tercih yapmaya zorladığını ifade etti. Chahrokh, uygulamalardan dolayı başörtülü kadınların cinsiyet ve dinî açıdan dışlandıklarını kaydetti. Yasak İran’daki örtünme zorunluluğuna benzetildi Almanya’da yapılan 8 aylık araştırmanın sonuçlarının yer aldığı 67 sayfalık raporda, Baden-Württemberg, Bavyera, Berlin, Bremen, Hessen, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren Vestfalya ve Saarland eyaletlerinde devlet okullarında öğretmenlere yönelik başörtüsü yasağının bulunduğuna ve bu yasaların son 5 yılda çıkartıldığına dikkat çekildi. Bu yasalarda açık bir şekilde başörtüsünden bahsedilmediğinin ancak eyalet meclislerindeki tartışmalarda hep başörtüsünün konu edildiğinin altı çizildi. Örgüt, Afganistan, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde kadınların dine uygun giyinmeye zorlanması nasıl insan haklarını ihlal anlamına geliyorsa aynı şekilde Almanya’da da başörtüsü takan kadınların iş piyasasından dışlanmalarının uluslararası insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı. İki farklı uygulamanın da kadın haklarını zayıflattığı ifade edildi. Alman İnsan Hakları Enstitüsü’nün de katkıda bulunduğu raporun hazırlanması sırasında Almanya’da başörtüsü takan kadınlarla görüşüldüğü, kadınların bazılarının yasaklardan dolayı başka bir eyalete ya da yurtdışına gittiği, bazılarının da işlerini kaybetmemek için başörtülerini çıkarmak zorunda kaldığı aktarıldı. İnsan hakları örgütü, söz konusu kadınların Almanya’da kendilerini dışlanmış hissettiğine de işaret etti.

‘Temizlikçi olduğumuz sürece başörtüsü sorunu yok’

Başörtüsü yasağını savunanların, ‘yasağın kadınları baskılara karşı koruduğu ve kadınlara daha fazla özgürlük verdiği’ için savunduklarını söylediği, ancak görüşülen kadınların kendi istekleriyle başörtüsü taktıklarını anlattıkları aktarıldı. Raporda ayrıca, başörtüsüyle öğretmenlik yapan kadınların bu meslekten dışlanarak baskıya karşı korunamayacakları ifade edildi. Başörtüsü yüzünden baskıya maruz kalan bir kadının “Okullarda temizlik yaptığımız sürece kimsenin başörtüsüyle bir sorunu yoktu.” şeklindeki sözlerine atıf yapıldı. Raporda bazı kadınların da, başörtüsü yüzünden sosyal durumlarının kötüleştiğini söyledikleri belirtildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Alman eyalet yönetimlerine, dinî kıyafet ve sembolleri yasaklayan yasaları gözden geçirmeleri ve kaldırmaları, böylelikle şartları uluslararası insan hakları kriterlerine uygun hale getirmeleri çağrısında bulundu.


Kaynak: Zaman

Bir cevap yazın