Shadow

2010 Kur’an Yılı

2010 Kur’an Yılı

 

2010 yılı, dinimizin temel kaynağı Kur’an-ı Kerim’in, İki cihan güneşi Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed Mustafa (S.A.V.) ’e vahy edilmeye başlanmasının 1400. yılıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı milletimizin inancına, kültür ve medeniyetine kaynaklık eden Kur’an-ı Kerim’in insanlığa sunduğu rahmet yüklü mesajlarını bütün toplum kesimleriyle paylaşılması, getirdiği değerlerin anlaşılması ve yaşanması için yüksek düzeyde bir bilinçlilik meydana getirmek düşüncesiyle 2010 yılını ‘Kur’an Yılı’ ilan etmiştir.

Kur’an, kelime olarak, “toplamak, okumak, bir araya getirmek” mânalarına gelir.
Ayet ve sûreleri bir araya getirdiği; İslâm’ın îtikad, ibâdât, ahlâk, hukuk, v.s. esaslarını toplayıp ihtiva ettiği; dünyada en çok okunan ve okunacak olan kitab olduğu için bu ismi aldığı ifade edilir. Kur’an’ın daha bir çok isimleri vardır. Bu isimlerden bâzıları şunlardır: Kitab, Fürkan, Zikr, Hükm, Hikmet, Şifa, Hüdâ, Rahmet, Ruh, Beyan, Nimet, Bürhan, Nur, Hakk.

Kur’an-ı Kerîm, Allah’ın (C.C.) insanlara indirdiği son Mukaddes Kitaptır. Kur’an-ı Kerim son Peygamber Hz. Muhammed’e (S.A.V.) Cebrâil (A.S.) tarafından vahiy yoluyla indirilmiş ve ondan tevatür yoluyla nakl edilerek günümüze kadar gelmiştir.

Kur’an-ı Kerîm ferde ve cemiyete, bütün insan sınıflarına, bütün memleketlerde ve bütün devirlerde insan hayatının bütününe, maddî-mânevî bir hidayet rehberidir. Hükûmet başkanından, kumandandan sade vatandaşa ve sokaktaki adama kadar herkes, orada kendisiyle alâkalı olanı bulur. Dünyevî ve uhrevî huzur ve saadeti için gerekli bilgi ve dersleri ondan alır. Kur’an’ın sâhip olduğu meziyet ve özellikler, âyetlerde şu şekilde buyurulmuştur:

“İşte bu Kur’an bereket kaynağı, kendinden öncekileri (ilâhî kitapları) tasdik eden ve şehirler anasını (Mekke’yi) ve bütün çevresini (tüm insanlığı) uyarasın diye indirdiğimiz bir kitaptır. Ahirete iman edenler, ona da inanırlar. Onlar namazlarını vaktinde kılarlar.-
(En’âm:92)

“İşte bu Kur’an bizim indirdiğimiz bereket kaynağı bir kitaptır. Artık ona uyun ve Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.”-(En’âm:155)

– “Hâlâ Kur’an’ı düşünüp anlamaya çalışmıyorlar mı? Eğer o, Allah’tan başkası tarafından (indirilmiş) olsaydı, mutlaka onda birçok çelişki bulurlardı.”-(Nisâ: 82)

“Ey insanlar! Size Rabbinizden kesin bir delil (Hz. Muhammed) geldi ve size apaçık bir nur (Kur’an) indirdik. Allah’a iman edip ona sımsıkı sarılanları ise (Allah), kendisinden bir rahmet ve lütfa kavuşturacak ve onları kendisine varan doğru bir yola iletecektir.”-
(Nisâ: 174-175)

 

– “Bu Kur’an, âyetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır.”-(Sâd: 29)

 

Allah dünyayı insanları imtihan etmek için yaratmıştır. Ve imtihanın gereği olarak her insanı bazen bolluk ve güzellik vererek, bazen de şiddetli sıkıntılara uğratarak dener. Olayları, Kuran’da bildirilen gerçeklere göre değerlendirmeyen insanlar, karşılaştıkları zorluklar karşısında ne yapacaklarını bilemez, karamsarlığa kapılır, ümitsizliğe düşerler. Oysa Kuran’da Allah’ın bu konu ile ilgili olarak bildirdiği ve ancak samimi bir imana ve teslimiyete sahip olan kulların görebildiği önemli bir ayet vardır.

– “Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.”-(İnşirâh:5-6)

 

Her insan, kendi kabiliyet ve imkanları nisbetince Kur’an’dan kendisine rehberlik edecek, ona doğru yolu gösterecek bir şeyler anlar. Anlamadığını, kendisinden daha iyi bilen birine sormalı ve öğrenmelidir.

 

–   “Andolsun biz, Kur’an’ı düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık. Var mı düşünüp öğüt alan?”-(Kamer:17) de buyrulmaktadır. 

 

Büyük zevattan, Şadan İbn-i Hakîm-i vefatından sonra, yakınları rüyada gördü, sordular; “Sana ahirette en faideli olan şey ne oldu? O zat cevap verdi; Kur’an-ı Kerimi yüzünden bakarak okumak. Bunun faydasını çok gördüm.

 

İbretli Sözler:

  • Ben Kur’an-ı her yönden inceledim. Her kelimesinde büyük bir hikmet gördüm.-Otto Von Bismack
  • Çağımızda Kur’ansız yaşamak; kör, sağır, dilsiz ve şuursuz yaşamaktır.-Knematirul
  • Hattatlar yazdılar Kur’an, hayran olur her okuyan,  Kıyamete kadar duran, Kitabımdır benim Kur’an.- Demir Hafız Mehmed

 

“2010 Kuran Yılı” nın hayırlara vesile olmasını Alemlerin Rabbi olan Allah’tan niyaz eder. Bu vesile ile hepinizi/mizi Kuran’ı okumaya, anlamaya, ilahi kelamın esintisi ile dirilmeye ve Kur’an ikliminde soluklanmaya davet ediyorum. Başka mürşit aramaya gerek yoktur, Kur’an olsun bize kılavuz, Ey biçare bizler, selâmet olmaz onsuz. Vesselam

Son Söz : İlme âşık ol, Kuran-ı çok oku, çünkü “çare Kuran’dır, gayrisi yalandır”.

 

Ayetullah Coşkun/Mercek Haber Gazetesi  

Bir cevap yazın